Tuesday, September 19, 2017

Cuti Budget di Port Dickson

Aku panggil percutian ni sebagai percutian budget sebab dapat hotel murah & cuma short vacation je....kena menabung lebih kalau nak stay lama lama...ekekekke Ceritanya 2 hari sebelum raya haji baru ni...sempat la bawa anak anak ke Port Dickson dalam on the way nak balik kampung aku di Melaka...menyingah ler kejap...Dengan Medina pun baru habis exam, ok la kan bawa dia jalan jalan konon nak merehatkan diri...heheheh...5hari sebelum tu aku booking hotel guna Agoda...aku booking Klana Beach Resort.....dapat harga RM206.02 untuk Deluxe Room..kebetulan member ofis kata hotel tu not bad walaupun katanya hotel lama....bagi aku ok la kan...nak tidur satu malam je pun...lagipun bukan nak duduk memerap je dalam bilik...

Gerak dari KL macam biasa awal pagi dalam pukul 9, sebelum sampai hotel, aku singgah ke PD Ostrich Farm...kat Ostrich Farm boleh la anak anak main bagi makan kat binatang...bagi aku ok la jugak tempatnya walaupun tak besar sangat macam Farm in the City...tapi yang penting anak anak seronok...almaklumla...duduk KL susah nak tengok tengok binatang dekat dekat....hihihihihi tapi anak anak aku takut Ostrich la plak..hahahah

Lepas dah penat masuk kandang....kita keluar kandang la pulak kan....apa lagi...carik makan la...perut dah lapar dah...dengan panas matahari mak oiii...masuk kandang plak tu...kilat kilat muka mak....heheheh

aku macam biasa la dok google "tempat makan menarik di Port Dickson"...jumpa la Cowboy Place - Nasi Kukus Ayam Panggang...dalam 2km je dari Ostrich Farm tu...ok boleh tahan ayam panggang dia...bagi rasa tekak aku la....sebab aku ni jenis tak cerewet sangat bab makan hahahhaha...janji boleh makan, halal & bersih hahahaha....parking pun senang...nak cari location die pun senang....

lepas tu terus kami check in hotel...masa check in ada extra payment untuk breakfast kanak kanak RM10/head...sebab umur anak dah 3tahun ke atas....lepas dah check in terus siap siap untuk pergi pantai pulak...ni la tujuan sebenar ke PD...nak bagi anak anak main pasir pantai hahahah...Alhamdulillah location hotel ni turun turun je boleh terus jumpa Teluk Kemang...memang terbaik la kan...takyah susah payah drive la...cari parking la....

malam tu jalan jalan cari makan di warung Nasi Lemak Wak Rahman...sedap satay & nasi lemak kat sini...lagi satu harga dia murah...heheheh lepas je makan terus balik hotel sebab nak tengok bulan & planet di Balai Cerapan PD...actually Balai Cerapan ni memang depan hotel je...kawasan parking sama dengan hotel....so siapa stay kat Klana Beach Resort memang free je masuk untuk tengok bulan & planet...dan memang rezeki Medina Ameen, malam tu cuaca sangat baik...Alhamdulillah dapat tengok bulan & planet zuhal...new experience for both of them...berbaloi tunggu pukul 10.30 malam & naik 6 tingkat ke balai cerapan atas sekali...teruja dengan ciptaan Allah...Subhanallah...

Esok paginya lepas breakfast kami terus gerak balik ke Melaka....kena tolong mak masak untuk raya la ye...jangan nak ngelat hahahhahaha....

Nama je Ostrich Farm tapi banyak je haiwan lain kat sini....hehehe







Bersih & selesa



Siap ada telekung, kain pelikat, sejadah & Al-Quran...aku sangat suka hotel ni...


View sekitar hotel

Laluan khas dari hotel ke Pantai Teluk Kemang...takyah susah susah nak kena drive untuk pergi pantai

Balai Cerapan Teluk Kemang Tempat tengok anak bulan & planet

Aktiviti feveret anak anak

Swimming pool ni pun feveret Medina Ameen...hihihi

Rezeki Medina Ameen dapat tengok bulan & planet...


++ Love is in the air ++

Friday, October 7, 2016

Trip to Angry Bird Theme Park & Theme Park Legoland, JB - Episode 4

Dekat cafe & restaurant juga ada sediakan air sejuk or air panas secara percuma....so boleh la refill banyak mana yang korang nak hehehhe....

surau dan tempat baby care pun ada disediakan....memang terletak bersebelahan je....kira mudah la kalau nak singgah cuci botol or nak mandi mandi kan anak....toilet pun ada kat sana sini senang nak cari....bersih & wangi....

anak anak yang tak reti penat...



mak bapak yang over okeh!!




Medina suka sangat face painting huhuh

Dino Island kat belakang tu tak naik langsung sebab malas nak basah basahkan baju hahhaha
Taman Mini Land

Overall bagi aku memang puas hati bawak anak anak datang sini.....sebab memang banyak mainan yang sesuai untuk umur 10tahun ke bawah...dari 10 pagi masuk, sampai pukul 9.30malam baru keluar dari Legoland....hahahha kebetulan ada Halloween Night malam tu....tu yang tutup lambat sikit....kira rezeki kami la boleh spend time 11jam dalam Legoland hahahahha....mau nya tak puas hati kan......hahahaha

harap harap lepas ni ada rezeki ke Waterpark Legoland pulak...*wink* *wink*

Hari Ahad dalam perjalanan balik....kami sempat singgah ke JPO....dah alang alang datang ke Johor....JPO mestila jadi tempat wajib hahahahah....


Mummy Zila sempat lagi memborong Bath & Body Works hahahhaha

Oh COACH kenapa la ko buat buy one, free one kat JPO jerk?????? amek bukan main ramai yang Q

anak anak yang redha je tunggu mak mak dieorang shopping....cium sikit huhuhu...
ok sekian saja update untuk trip kami kali ini....next plan...stay tune hahahahah....apa apa pun kena menabung balik dari sekarang kahkahkah

++ Love is in the air ++

Trip to Angry Bird Theme Park & Theme Park Legoland, JB - Episode 3

Tempat 1st yang kami tuju ialah LegoCity.....kalau tengok dalam maps dibawah yang aku copy dari official website Legoland....ada 6 area yang korang kena jalan kalau korang masuk ke Legoland Theme Park....nak masuk waterpark kira tiket lain tau....opss sorry maps aku yang original dah lunyai dan dah buang hahahhha....ok dah la jom pengembaraan bermula....

Legoland Malaysia
Raisya Dancing...
*Credit Pic from Ummi Wanis

heading to LegoCity!!

9 kiddos in action....adat la bila bawa anak ramai ramai....ada yang berebut buggy, ada yang berebut kipas....ada yang berebut stereng.....hahahahha macam macam perangai masing masing....

kalau nak sewa double buggy ni pun boleh jugak...RM60 sewa + RM60 deposit....
*Credit pic from Mummy Zila...
anak anak la yang paling teruja sebab Lego yang dieorang main selamani boleh jadi besar & boleh naik macam ni hahahha......
Amboi Big Daddy....bersemangat nampak hahhaha....


mama, ummi, mummy dan ibu dengan tema White & Denim hahahahhaha
cuaca masa pergi memang mulanya panas....tapi rezeki menyebelahi kami....tengahari tu hujan turun renyai renyai....so masa hujan tu dapat la kami stop untuk lunch dulu....Alhamdulillah lepas tu cuaca jadi sejuk sikit dan memudahkan perjalanan kami...

makanan untuk lunch kami ambil set combo....RM48 (nasi briani + nasi ayam dengan 2 botol air jus)....not bad dan affordable la harga dia....

Bersambung next entry..Episode 4

++ Love is in the air ++

Trip to Angry Bird Theme Park & Theme Park Legoland, JB - Episode 2

Kemuncak kepada trip kami ialah Legoland....bukan anak anak je yang tak sabar, mak bapak dieorang ni pun sama hahahahhaha....

so 1 Oct 2016, Sabtu....tempat utama yang nak dituju tiba juga....after breakfast terus ke Legoland....jarak dari hotel dalam 10minit je heheheh....memang carik hotel paling dekat dengan Legoland....tapi nak tido kat Hotel Legoland masih belum mampu....muahahhahaha....nak cerita sikit tiket Legoland ni kami beli di Matta Fair....kebetulan awal Sept haritu ada Matta Fair di PWTC....makanya dapat la tiket masuk ke Theme Park ni dengan harga RM109 tapi harga kids sama harga dengan adult....jadi la kan...kira murah la dari harga asal RM144 (adult), RM116 (kids)....maybe akan datang boleh try ke waterpark dia pulak kan?....hehehe

so apa lagi....mari kita enjoy!!!!

Hip Hip Horray dulu sebelum ke Legoland...
Tempat wajib ambil gambar....baru la katanya dah menjejakan kaki hhahahaha....
Dapat tengok dari luar Hotel Legoland ni pun jadi la hahahaha
kami dah ada tiket, so tak payah nak beli....just ambil map je untuk rujukan....map wajib kena bawak sebab dalam Legoland ni luas sangat....

Seawal lebih kurang 10pagi kami masuk ke Legoland....bagi aku kalau nak masuk Legoland ni digalakkan membawa air masak, kudapan / jajan, topi, payung, kipas, stroller bagi yang ada anak kecik macam kami....pakai baju yang selesa...bawak baju spare untuk anak....dan takyah gatal-gatal pakai high heel....hehehhe...

kat entrance masuk pun, petugas khas Legoland tak selongkar beg beg kita....just check & boleh masuk....so memang lepas je la nak bawak kudapan & air masak masuk dalam....

bersambung next entry..Episode 3

++ Love is in the air ++

Trip to Angry Bird Theme Park & Theme Park Legoland, JB - Episode1

Walaupun aku dah kurang dan jarang menulis blog, tapi aku tetap cuba tulis kenangan untuk Medina dan Ameen baca bila dah besar nanti....

Sebenarnya ini kisah plan dari Raya puasa haritu....awal awal plan macam gitu gitu je tapi akhirnya menjadi kenyataan hehehe al-maklum la bukan senang nak gathering 4 family yang masing masing busy dengan kerja & business....

30 Sept 2016 Jumaat, pukul 7.30 pagi dah keluar rumah....sampai JB around 11.45pagi.....check point 1st kami ialah mengisi perut hahahahah so lunch la kami 4 family di IT Roo Cafe....tengok kedai dia simple je tapi Chicken Chop & Nasi Goreng Cina dia memang the best la....puas hati banget hihihi....lepas dah lunch semua terus la kami ke Angry Bird Theme Park....anak anak semua dah bising sebab tempat yang nak dituju tak sampai sampai hahahahhaha....beli tiket di Groupon dengan harga RM186 (Family Pass 2adults + 2kids) kalau harga biasa kat official website RM218 ye untuk tiket combo ni....so kami beli kat Groupon....kan dah jimat hahahah

This is a 1st time Medina Ameen ke Angry Bird Theme Park....memang enjoy la semua anak anak main....tapi kena sentiasa alert kat mana dieorang main sebab tempat dia yang boleh tahan luas & banyak area yang ala2 hide & seek hahahah kalau tak perhati betul betul mau terjerit jerit panggil nama anak hihihi....lagi satu yg bestnya kawasan dia indoor....so parents yang tunggu takde la berpeluh macam mendaki gunung hahaha....3 jam main dalam Angry Bird Theme Park memang worth it dengan harga dia....tapi kalau biar anak anak main memang sampai dah tutup pun takmau balik lagi hahahha.....

settle main main & minum petang di Boat Noodle....kami terus balik ke hotel untuk check in....sampai hotel dalam 7.30 malam....kami check in di V8 Hotel....Alhamdulillah bilik cantik & bersih....tengok gaya macam hotel baru....harga pun okeh dalam RM337 untuk 2malam....malam tu kami just dinner di BigFood area hotel yang kami duduk....

IT Roo Cafe
are you ready anak anak? hihihiih





Nampak tak aku pun excited....tapi alasan aku kukuh sebab nak temankan Medina kat depan tu hahahahahhaha

Before pergi dinner
BigFood JB
*Credit pic from Ibu kai

Bersambung next entry : Episode 2