Saturday, November 11, 2017

Green View Garden Cameron Highland

Kat sini aku close up sikit tempat tempat yang aku rasa wajib semua datang kat Cameron...lagi satu tempat yang aku close up ni ialah tempat yang masuk dia free tau...siapa la yang tak nak kan tempat cantik, free entrance plak tu....tapi kalau nak main main ke...makan ke kena la bayar hahahahaha...

ok yang ni nama tempat dia Green View Garden....kalau naik dari Simpang Pulai confirm jumpa tempat ni dulu sebelah kiri....actually Green View Garden ni satu kawasan je dengan Avant Chocolate & Strawberry Moment Café...

ok la jom kita layan gambar...


Ni main paddle boat...RM8/head...ikut la anak anak naik main berapa lama pun takda hal la hahahahha....


Strawberry atas bumbung huhu





boleh bagi rabbit makan..sepeket makanan RM3 jerk...

yang ni aku try straddle strawberry...satu set sekali air jus strawberry..RM18.90...sedap tau..

sesuai untuk buah tangan nak bagi jiran ke kawan kawan ke...3 kotak RM10 jerk...
Back to 1st posted tentang Cameron..


++ Love is in the air ++

Cameron Highland....Aku jatuh cinta

Kehkehkeh...maaf la tajuk yang agak menyampah aku buat....dari hari ke hari...bulan ke bulan nak update blog tapi semuanya tinggal janji je....tapi hari ni ada masa sikit nak update sikit pengalaman aku ke Cameron Highland...actually ni la 1st time aku satu family stay tidur di Cameron...sebelum sebelum ni just singgah minum minum je...so tak banyak tempat nak singgah...

maka cuti awal muharam haritu aku pun sekeluarga pergi ke Cameron...kami pergi hari Khamis 21 Sept 2017...sebab Jumaat tu public holiday awal muharam...saja pergi awal sikit sebab taknak hadap jem bukan jem strawberry tau huhu...lagi satu niat sebenar aku nak celebrate birthday husband...nak wat surprise celebration la konon kekekeke....

dekat Cameron aku stay dekat Agro Highland Chalet...bagi aku bilik dia simple je kat sini...tapi aku sangat puas hati...sebab harga murah & selesa...Opps tapi chalet ni takda breakfast tau...& memang aku tak berniat nak ambil hotel yang ada breakfast pun hehehehe...harga untuk Khamis (weekday RM85/night) tapi memandangkan Jumaat tu public holiday, so harga RM185/night...masa booking dengan agent chalet melalui WhatsApp, aku kena bayar RM50 dulu tanda confirm...so baki masa check-in nanti kena settlekan + RM100 untuk deposit....aku memang akan cari chalet/hotel yang berpatutan je...yang penting toilet & bilik bersih, parking pun senang depan bilik je...ada heater (sangat penting kat Cameron hihi)...ada iron...aku ni memang kaki iron lalalalal...lagi satu yang aku teruja sangat kat chalet ni ialah, atas bumbung parking dia ada pokok anggur....depan pintu bilik ada kebun strawberry...ohoi very very chilled la aku rasa...ehehhehe

kat bawah ni list tempat yang aku sempat singgah untuk 3hari 2malam...banyak lagi tempat belum habis explore...maybe next time akan dating lagi hihihi simpan budget dulu ..lalalalala

Cameron Trip 
Tarikh: 21 - 23 Sept 2017 (Khamis - Sabtu)

Hari pertama
Khamis (21 Sept 2017)
Dari Simpang Pulai
1. Green View Garden/Avant Chocolate/Strawberry Moment Café
2. Bee Farm
3. Cameron Theme Park (mini fun fair)
4. Cameron Square Mall
5. Ladang Boh Sungei Palas
6. Check-in at Agro Highland Chalet
7. Taman Abang Steamboat

Hari kedua
Jumaat (22 Sept 2017)
1. 200 Seeds Café
2. Smurf Inn
3. Big Red Strwaberry Farm
4. Cactus Point
5. Bharat Camron Valley Tea (Station 1)
6. Kedai Aunty Sayur RM10=16 packs (Sebelah Café Lorong)
7. Restoran Al-Raudah Arabian Food
8. Pasar Malam Sg Ruil

Hari ketiga
Sabtu (23 Sept 2017)
1. Petik Strawberry depan chalet (RM30 = 1kg)
2. Kedai Jom Makan 
3. Pasar Kea Farm
4. Bharat Cameron Valley Tea (Station 3)
5. K.C. Kwang & Sons Grape Farm (tapi tutup sebab belum musim buah)
6. Balik daaaaa....

Tempat Parking Agro Highland Chalet

Atas bumbung parking kereta ada anggur

Barisan bilik bilik chalet

Surprise for my Big Daddy

U know how much I love U...ewah...

Surprise Deco hasil kerja tangan Azy...FB : Azfa Surprise Delivery


Toilet yang bersih...sangat penting buat aku yang penggeli hehehe...

Kebun Strawberi depan bilik chalet

Medina Ameen petik anggur depan bilik je hihi

Dah petik kena bayar tau...bukan free kahkahkah...1kg = RM30....murah giler kan...

++ Love is in the air ++

Tuesday, September 19, 2017

Cuti Budget di Port Dickson

Aku panggil percutian ni sebagai percutian budget sebab dapat hotel murah & cuma short vacation je....kena menabung lebih kalau nak stay lama lama...ekekekke Ceritanya 2 hari sebelum raya haji baru ni...sempat la bawa anak anak ke Port Dickson dalam on the way nak balik kampung aku di Melaka...menyingah ler kejap...Dengan Medina pun baru habis exam, ok la kan bawa dia jalan jalan konon nak merehatkan diri...heheheh...5hari sebelum tu aku booking hotel guna Agoda...aku booking Klana Beach Resort.....dapat harga RM206.02 untuk Deluxe Room..kebetulan member ofis kata hotel tu not bad walaupun katanya hotel lama....bagi aku ok la kan...nak tidur satu malam je pun...lagipun bukan nak duduk memerap je dalam bilik...

Gerak dari KL macam biasa awal pagi dalam pukul 9, sebelum sampai hotel, aku singgah ke PD Ostrich Farm...kat Ostrich Farm boleh la anak anak main bagi makan kat binatang...bagi aku ok la jugak tempatnya walaupun tak besar sangat macam Farm in the City...tapi yang penting anak anak seronok...almaklumla...duduk KL susah nak tengok tengok binatang dekat dekat....hihihihihi tapi anak anak aku takut Ostrich la plak..hahahah

Lepas dah penat masuk kandang....kita keluar kandang la pulak kan....apa lagi...carik makan la...perut dah lapar dah...dengan panas matahari mak oiii...masuk kandang plak tu...kilat kilat muka mak....heheheh

aku macam biasa la dok google "tempat makan menarik di Port Dickson"...jumpa la Cowboy Place - Nasi Kukus Ayam Panggang...dalam 2km je dari Ostrich Farm tu...ok boleh tahan ayam panggang dia...bagi rasa tekak aku la....sebab aku ni jenis tak cerewet sangat bab makan hahahhaha...janji boleh makan, halal & bersih hahahaha....parking pun senang...nak cari location die pun senang....

lepas tu terus kami check in hotel...masa check in ada extra payment untuk breakfast kanak kanak RM10/head...sebab umur anak dah 3tahun ke atas....lepas dah check in terus siap siap untuk pergi pantai pulak...ni la tujuan sebenar ke PD...nak bagi anak anak main pasir pantai hahahah...Alhamdulillah location hotel ni turun turun je boleh terus jumpa Teluk Kemang...memang terbaik la kan...takyah susah payah drive la...cari parking la....

malam tu jalan jalan cari makan di warung Nasi Lemak Wak Rahman...sedap satay & nasi lemak kat sini...lagi satu harga dia murah...heheheh lepas je makan terus balik hotel sebab nak tengok bulan & planet di Balai Cerapan PD...actually Balai Cerapan ni memang depan hotel je...kawasan parking sama dengan hotel....so siapa stay kat Klana Beach Resort memang free je masuk untuk tengok bulan & planet...dan memang rezeki Medina Ameen, malam tu cuaca sangat baik...Alhamdulillah dapat tengok bulan & planet zuhal...new experience for both of them...berbaloi tunggu pukul 10.30 malam & naik 6 tingkat ke balai cerapan atas sekali...teruja dengan ciptaan Allah...Subhanallah...

Esok paginya lepas breakfast kami terus gerak balik ke Melaka....kena tolong mak masak untuk raya la ye...jangan nak ngelat hahahhahaha....

Nama je Ostrich Farm tapi banyak je haiwan lain kat sini....hehehe







Bersih & selesa



Siap ada telekung, kain pelikat, sejadah & Al-Quran...aku sangat suka hotel ni...


View sekitar hotel

Laluan khas dari hotel ke Pantai Teluk Kemang...takyah susah susah nak kena drive untuk pergi pantai

Balai Cerapan Teluk Kemang Tempat tengok anak bulan & planet

Aktiviti feveret anak anak

Swimming pool ni pun feveret Medina Ameen...hihihi

Rezeki Medina Ameen dapat tengok bulan & planet...


++ Love is in the air ++

Friday, October 7, 2016

Trip to Angry Bird Theme Park & Theme Park Legoland, JB - Episode 4

Dekat cafe & restaurant juga ada sediakan air sejuk or air panas secara percuma....so boleh la refill banyak mana yang korang nak hehehhe....

surau dan tempat baby care pun ada disediakan....memang terletak bersebelahan je....kira mudah la kalau nak singgah cuci botol or nak mandi mandi kan anak....toilet pun ada kat sana sini senang nak cari....bersih & wangi....

anak anak yang tak reti penat...



mak bapak yang over okeh!!




Medina suka sangat face painting huhuh

Dino Island kat belakang tu tak naik langsung sebab malas nak basah basahkan baju hahhaha
Taman Mini Land

Overall bagi aku memang puas hati bawak anak anak datang sini.....sebab memang banyak mainan yang sesuai untuk umur 10tahun ke bawah...dari 10 pagi masuk, sampai pukul 9.30malam baru keluar dari Legoland....hahahha kebetulan ada Halloween Night malam tu....tu yang tutup lambat sikit....kira rezeki kami la boleh spend time 11jam dalam Legoland hahahahha....mau nya tak puas hati kan......hahahaha

harap harap lepas ni ada rezeki ke Waterpark Legoland pulak...*wink* *wink*

Hari Ahad dalam perjalanan balik....kami sempat singgah ke JPO....dah alang alang datang ke Johor....JPO mestila jadi tempat wajib hahahahah....


Mummy Zila sempat lagi memborong Bath & Body Works hahahhaha

Oh COACH kenapa la ko buat buy one, free one kat JPO jerk?????? amek bukan main ramai yang Q

anak anak yang redha je tunggu mak mak dieorang shopping....cium sikit huhuhu...
ok sekian saja update untuk trip kami kali ini....next plan...stay tune hahahahah....apa apa pun kena menabung balik dari sekarang kahkahkah

++ Love is in the air ++